News

Investment Council Meeting – ‘On Investments and Legal Security on Property’

May 30th, 2019

Tirana, Thursday, 30 May 2019 / Albania Investment Council (IC) held a regular meeting “On Investments and Legal Security on Property” chaired by the Minister of Finance and Economy, Ms Anila Denaj. The Meeting was attended also by the State Minister for the Protection of Entrepreneurship, Mr Eduart Shalsi, and the General Director of State Agency of Cadastre, Mr Artan Lame.

Minister Denaj …

Read More >>

Secretariat of Investment Council consults with experts and stakeholders preliminary findings “On Investment Promotion and Legal Security on Property”

May 17th, 2019

TIRANA, 17 May 2019 – On Friday, the Secretariat of Albania Investment Council held a technical consultation meeting “On Investment Promotion and Legal Security on Property,” with 25 representatives from state institutions, private companies, business associations, chambers of commerce, municipalities, experts, etc. Purpose of the meeting was to discuss the preliminary findings and potential recommendations for intervention drafted by the …

Read More >>

Tryezë konsultimi me biznese mbi strategjinë e rimbursimit të TVSH-së dhe Informalitetin në 2019

April 10th, 2019

Tiranë, Mërkurë, 10 prill 2019 / Ministria e Financave dhe Ekonomisë në bashkëpunim me Sekretariatin e Këshillit të Investimeve zhvilloi një tryezë konsultimi me rreth 20 biznese nën drejtimin e Ministres së Financave dhe Ekonomisë, znj. Anila Denaj. Tryeza kishte si qëllim bashkëbisedimin me subjektet grumbullues, fason dhe eksportues në lidhje me strategjinë e rimbursimit të TVSH-së për 2019 dhe luftën …

Read More >>

Investment Council Meeting – ‘On Inspections’

January 29th, 2019

Tirana, Tuesday, 29th January 2019 / Albania Investment Council (IC) held a regular meeting “On Inspections” chaired by the Minister of Finance and Economy, Ms Anila Denaj. In her speech, Minister Denaj said that one of the priorities of the government is to create a favourable business climate. She underlined the importance of formalization through the establishment of fair rules, …

Read More >>

On Legal and Institutional Framework in Tourism

December 14th, 2018

In follow up of the discussions held “On Formalization and Competitiveness in Tourism” during IC Meeting XIV (15th October 2018), Secretariat publishes a paper underlining a summary of the legal framework in the field of tourism, relevant institutions and their competences, as well as the concrete incentives applicable to entrepreneurship in the field of tourism.

The tourism industry has increased its …

Read More >>

Investment Council – “On the Formalization and Competitiveness in Tourism”

October 15th, 2018

Tirana, Monday, 15 October 2018 / The Investment Council (IC) held a regular meeting chaired by the Minister of Finance and Economy, Mr Arben Ahmetaj. The agenda for this meeting was “On Formalization and Competitiveness in Tourism.” In his speech, IC Chair, Minister Arben Ahmetaj said that “Although the tourism sector has a substantial growth, its formalization remains a challenge …

Read More >>

Focus Group Meeting 'On Formalization and Competitiveness in Tourism' (28 September 2018)

Secretariat holds consultation meetings with key stakeholders ‘On Formalization and Competitiveness in Tourism’

September 28th, 2018

In the framework of the upcoming Investment Council meeting ‘On Formalization and Competitiveness in Tourism,’ the IC Secretariat has organized consultation meetings with representatives of central/local government, tourism associations, chambers of commerce, etc. In early July 2018, a survey was launched by the Secretariat with focus on ‘Informality and Competitiveness in the Tourism Sector,’ covering issues related to i) fiscal …

Read More >>

Informacion i plotë ligjor dhe i detajuar mbi 11 kategori të ndryshme tatimpaguesish, DPT-BERZH

September 11th, 2018

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve (DPT) me mbështetjen e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) ka ndërmarrë një fushatë të gjerë informimi për tatimpaguesit nëpërmjet krijimit të platformave të informimit që ofrojnë informacion të plotë dhe të detajuar mbi 11 kategori të ndryshme tatimpaguesish (Njoftim i DPT, shtator 2018).

Mungesa e informacionit të përditësuar të tatimpaguesve mbi legjislacionin dhe detyrimet tatimore është raportuar pranë Sekretariatit …

Read More >>

National park of Thethi, Northern Albania

On Informality in Tourism

September 3rd, 2018

In its upcoming meeting (late September 2018), Albania Investment Council will discuss ‘Informality and Competitiveness in the Tourism Sector’. In this framework, the Secretariat is conducting an analysis to identify and highlight main business concerns and provide relevant recommendations to address issues related to informality in the sector. The focus of the Technical Note will be mainly on the main …

Read More >>

Picture: Unknown Lady Justice on the Old Bailey in London

Some models of Investor Grievance Mechanism

August 3rd, 2018

Secretariat of Albania Investment Council publishes a material prepared in the framework of Investment Council Meeting XIII (18 June 2018), where it was discussed the “Legal Framework on Investments, Current Debates and Challenges.” Purpose of the meeting was to discuss the current legal framework on investments and to facilitate the process of preparing a legal framework harmonized with good international …

Read More >>

Investment Council is supported by the Ministry of Finance and Economy, the EBRD and the Swiss State Secretariat for Economic Affairs (SECO)